Prawdziwa włoska kuchnia, czyli co kochają jeść Włosi

Kuchnia włoska jest jedną z w największym stopniu kultowych na całym globie. Dzisiaj skosztować wolno jej nie tylko w słonecznej Italii – jak autentyczne grzyby po deszczu wyrastają restauracje, które w menu mają włoskie specjały. Co uwielbiają jeść pierwotni Włosi?

Co jest w najwyższym stopniu charakterystycznym włoskim daniem?
Z trudem wyimaginować sobie kuchnię włoską bez pizzy. Większości z nas to właśnie pizza łączy się z Włochami. Kochają ją także sami Włosi.

Kapitalna serwowana jest w restauracjach działających w Neapolu, jaki nie bez powodu określany jest mianem ojczyzny tego prostego, a jakże smakowitego dania. Najbardziej znana pizza to bezsprzecznie Margherita. Składa się ona z:
•    pomidorów San Marzano;
•    sera mozzarella;
•    świeżej bazylii.
Dobra pizza powstaje ze szczególnej mąki i wypiekana jest w piecu opalanym drewnem.

Czy dopuszczalna jest kuchnia włoska bez past?
Mówiąc o tym, co faktycznie ubóstwiają jeść Włosi, nie wolno zapomnieć o pastach. Co poniektórzy pokuszą się nawet o sformułowanie, że to na pastach stoi cała kuchnia słonecznej Italii. W największym stopniu włoskie jest oczywiście spaghetti. Długi, dosyć cienki makaron łączy się z przeróżnego typu sosami. Ważne jest, aby nie był on rozgotowany. Al dente, czyli odrobię twardy – taki powinien być odpowiednio ugotowany makaron według Włocha. Inne legendarne włoskie makarony to:
•    canelloni;
•    lasagne;
•    
Różnią się one odmianą i sposobem serwowania.
Włoska kuchnia jest niesłychanie urozmaicona. Poświęcić wolno jej ściśle mówiąc długie opowieści. Na szczególną uwagę zasługują również słynne gnocchi czy ravioli. Bez względu niemniej jednak na to, po które danie sięgamy, jesteśmy w stanie być pewni, że olśni ono głębią smaku oraz aromatu.