Kraków- nie jedynie budowlane zabytki, jednakowoż też wyśmienita kuchnia
Kraków to na pewno jedno z najpiękniejszych oraz w najwyższym stopniu bogatych w tradycję polskich miast – nie da się kłócić z tym stwierdzeniem. Jednakże stolica Małopolski to nie wyłącznie Wawel oraz śliczne zabytki – to również sztuka kulinarna i lokalne dania oraz produkty, z jakich słynie Kraków. Duża grupa turystów zdaje się nie pamiętać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, ponieważ krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, zwłaszcza, kiedy chodzi o dania i lokalne produkty.
kuchnia polska Kraków rynek
Lokalne produkty z Krakowa
Nie byłoby kuchni bez wyśmienitych towarów. Kraków słynie przede wszystkim z zdumiewającego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Gigantycznym powodzeniem cieszy się również masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy czy sól wielicka. Te produkty w wielu przypadkach tworzą podstawy regionalnych dań kuchni Krakowskiej.
Kuchnia Krakowa – lokalne dania oraz potrawy
Choć kuchni Krakowa obfituje w mnóstwo wspaniałych regionalnych produktów – turyści zwykle wyszukują gotowych dań, które za pomocą wrażeń kubków smakowych zaprezentują tradycję kucharską stolicy Małopolski. I tu Kraków nie ma powodów do wstydu. Degustatorzy dań mięsnych mogą pokusić się o skosztowanie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej lub jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Potrawy rybne to natomiast karp w zalewie octowej lub ewentualnie karp zatorski wędzony. Pasjonaci zup muszą posmakować żurek po krakowsku lub ewentualnie barszcz czerwony krakowski.
Niemniej jednak to, z czego w najwyższym stopniu słynie Kraków w Polsce i na całym świecie to nie danie główne, zupa lub przystawka – to delikates, który można traktować jako zwykły przysmak. Mowa bezsprzecznie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o kształcie koła. Wyróżniają go też reprezentatywne sploty, jakie wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki muszą mieć średnicę między 12 a 17 centymetrów i ważyć do 120 gramów. Zwykle obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem lub kompozycją suszonych ziół.
Mniej słynnym, chociaż także uznawanym za regionalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, wypiekane na bazie zakwasu żytniego. Pokrywa chleba zaciemniona jest otrębami żytnimi – chleb ten wolno rozpoznać także po charakterystycznych pęknięciach i grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).
http://mshg.pl/nasze-restauracje/the-spaghetti/
Jak widać, Kraków stoi nie wyłącznie Wawelem oraz Sukiennicami – to również raj dla smakoszy, jacy poszukują oryginalnych, lokalnych regionalnych kuchni oraz artykułów, za pomocą jakich mogą o wiele porządniej zaznajomić Kraków i jego okolice.