Kawa – skąd jest i kiedy zaczęto ją pić?
Przeszłość kawy rozpoczyna się bodajże w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi autochtoni znali i stosowali owoce kawowca. Jednakże w owym czasie nie jedzono jeszcze kawy w takiej postaci, jaką znamy teraz, inaczej pijąc oraz delektując się jej aromatem. Tamtejsi obywatele dusili owoce kawowca oraz mieszali je z solą i masłem, a samych plonów nie pielęgnowano specjalnie w praktycznych celach, wyłącznie zbierano z jej naturalnego miejsca powstawania. Sporo wieków w następnej kolejności, najprawdopodobniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, gdzie pozostała opracowana pierwsza metoda gwarantująca przygotowanie nasion w taki sposób, aby wolno było zdobyć z nich napój w postaci kawy. Od tego czasu wiedza o kawie zaczęła rozpowszechniać się w świecie, a wobec tego jej ziarna wędrowały powoli rozpoczynając od Bliskiego Wschodu, w następnej kolejności dostając się do Europy, a też Ameryki. Kawa stawała się więc coraz bardziej pożądanym trunkiem, osiągając coraz to bardziej na popularności i przechodząc różnorodne modyfikacje, aby uzyskać rozmaite postacie i smaki, jakie znamy dzisiaj. Dziś większość spożywanych artykułów jest dla nas niezwykle łatwo dostępna, przez co wydaje się, że ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie żąda gigantycznego trudu. jak wybrać ekspres do kawy Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do sklepu, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeśli nawet, to są to wybitnie śladowe przypadki. Zatem też tak pożądana przez nas kawa, bez jakiej istnienia niemalże nie wyobrażamy sobie życia, pragnie nadzwyczajnej troski w trakcie procesu jej uprawiania, a też porządnego przetwarzania oraz przygotowywania.
Zobacz film